Opslag van kostbare schilderijen beveiligd tegen brand

Het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten is vanaf mei 2011 gesloten voor een verbouwing, die in totaal 6 jaar duurt. Allereerst werd gestart met de bouw van het nieuwe schilderijendepot, in het hart van het museum. Daar staan momenteel de kunstwerken opgeslagen die het museum tijdens de verbouwing niet kunnen verlaten, omdat ze bijvoorbeeld te groot zijn. Somati Systems heeft de opslag tegen brand beveiligd met behulp van een watermistinstallatie.

Vlamoverslag voorkomen

De opgeslagen werken staan op verplaatsbare rekken van ongeveer vier meter hoog, met tussen de rekken een ruimte van ongeveer 40 centimeter. Juist omdat de schilderijen zo dicht bij elkaar staan, is het lastig maar ook noodzakelijk om te voorkomen dat bij brand de vlammen van het ene op het andere schilderij overslaan.

Met een watermistinstallatie wordt het water onder grote druk verneveld in plaats van gesproeid. Daardoor wordt veel minder water gebruikt dan met reguliere sprinklers (ongeveer 10% van de hoeveelheid) en ontstaat minder waterschade. De installatie in het museum bestaat uit vier elektropompen waarmee de druk (120 bar) hoog wordt gehouden. Daarnaast zit het water in een buffertank van 1000 liter, met daaraan gekoppeld sproeikoppen met glasbulbs. De glasbulbs op de sproeikoppen knappen bij een temperatuur van 58 graden of hoger, waardoor het water uit de sproeikoppen kan komen. Om te voorkomen dat de watermistinstallatie onbedoeld wordt geactiveerd, wordt het systeem pas bij gelijktijdige activatie van de glasbulb en de aanwezige branddetectie in werking gezet. Deze specialistische oplossing was voor het kantoor en de laad- en losruimte niet nodig; die zijn beveiligd met een klassieke sprinklerinstallatie.

Het Museum voor Schone Kunsten vertrouwt voor de veilige opslag van zijn zeer kostbare werken op de deskundigheid en flexibiliteit van Somati Systems. In minder dan een jaar heeft Somati Systems de watermist- en sprinklerinstallatie ontworpen, geïnstalleerd en opgeleverd. Uiteraard is vooraf en tussentijds uitvoerig met de opdrachtgever overlegd en is de installatie achteraf uitgebreid gekeurd. Somati heeft de brandbeveiliging voor het museum perfect afgestemd op de vorm en de functie van de ruimte.