Veilig werken met staal, zink en electriciteit

ArcelorMittal Genk is onderdeel van ArcelorMittal, de grootste staalgroep ter wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in 20 landen en meer dan 310.000 werknemers wereldwijd. Op de vestiging in Genk worden corrosiegevoelige stalen platen voor de auto-industrie voorzien van een dun laagje zink. Dit ‘verzinken’ gebeurt met behulp van grote hoeveelheden electriciteit. Somati Systems heeft de opdracht gekregen een nieuwe branddetectie-installatie bij ArcelorMittal te plaatsen.

 

FX NET-centrales

Om aan de wettelijke veiligheidsnormen te voldoen moest de oude installatie vervangen en uitgebreid worden. Somati Systems heeft verschillende FX NET-centrales geplaatst die de bestaande sprinklerinstallaties aansturen. Met dit technisch geavanceerde systeem kunnen meerdere centrales met één bedieningspaneel bediend worden. Tegelijkertijd werkt iedere FX NET-centrale onafhankelijk, waardoor brand zeer gericht en effectief bestreden kan worden.

 

Door middel van 32 aanzuigsystemen wordt de lucht in de productievestiging constant geanalyseerd. Als de hooggevoelige detectoren rook waarnemen, wordt direct een melding afgegeven.  In de productiehallen van ArcelorMittal Genk zijn vlamdetectoren geplaatst, die worden geactiveerd door de waarneming van infrarood- of ultravioletstraling. Verder zijn 700 puntdetectoren (‘gewone’ rookdetectoren), 110 drukknoppen en 110 sirenes geïnstalleerd. Zogenaamde flashni’s geven bij brand zowel een geluid- als een lichtsignaal.

 

Op verzoek van ArcelorMittal heeft Somati Systems de omvangrijke branddetectie in drie fasen geplaatst, verdeeld over ongeveer 1,5 jaar, waarbij de bestaande installatie te allen tijde operationeel werd gehouden. Somati Systems heeft de bestaande installatie vervangen en waar noodzakelijk uitgebreid en aangepast, daarbij steeds rekening houdend met het budget van de klant.