Beveiliging in de petrochemie met nadruk op veiligheid

Onderzoekslabo op petrochemische plant

Bij een van onze klanten in de Antwerpse Haven werd het nieuwe onderzoekslabo van deze petrochemische plant beveiligd door Somati Systems.

Het nieuwe labo is deels voorzien van een “high expansion inside air” foam systeem. Dit is een schuimsysteem die de volledige ruimte tot aan het dak opvult met schuim. Tevens is er een pre-action sprinklersysteem en een VESDA-aanzuigdetectie geplaatst.

Tijdens de studiefase was het incalculeren van verliesuren en wachttijden een moeilijke opdracht. De verliesuren zijn voornamelijk te wijten aan interne veiligheidsprocedures en toegangscontroles. Tevens waren dagelijkse rapporteringen en het opstellen van werkmethodes een grote uitdaging voor onze werfleiders.

Een ander cruciaal punt was de complexiteit van het project. Zo was er o.a. weinig plaats voor het monteren van de buizen. Om deze complexe zaken goed in te schatten werd er nauw samengewerkt met het studiebureau.

Veiligheid boven alles

Wegens de strenge afspraken en regels betreft veiligheid  was de aanpak van dit project uniek. Veiligheid was cruciaal, zo moest iedere aanwezige op de werf beschikken over de nodige certificaten (VCA of VCA voor leidinggevende) en moesten we de nodige procedures en veiligheidsmaatregelen van de klant volgen.

Hetzelfde geldt voor leveranciers. Bij het laden en lossen van materiaal on site moesten de nodige documenten en certificaten aangetoond worden alvorens men de werf kon betreden. Dit maakte het moeilijk om tijdig de nodige leveringen te doen. Organisatorisch was dit bijgevolg een grote uitdaging.

Dit project werd intussen volledig opgeleverd.