Een parkeergarage in het centrum van Brussel beveiligen tegen brand

Het gebouw Central Gate, gelegen aan de Kantersteen in Brussel, werd in de jaren ’30 voor oliebedrijf Shell gebouwd. In de afgelopen jaren is het compleet gerenoveerd en is er een grote parkeergarage gebouwd. De garage omvat twee bouwlagen en biedt plaats aan in totaal 256 voertuigen. Bouwbedrijf Van Laere, dat de renovatie uitvoert, heeft Somati gevraagd de brandbeveiliging voor de parkeergarage te leveren in installeren.

 

Rook en hitte

Somati heeft in de parkeergarage een RWA-installatie (rook- en warmteafvoerinstallatie) aangebracht. Indien het brandalarm door een signaal van de branddetectie afgaat, worden rook en hitte uit de garage weggezogen. Via ventilatoren in een afvoerschaft kan de lucht naar buiten. Door middel van rookschermen kan de garage in verschillende delen worden opgesplitst, zodat de rook via een vooraf berekende weg kan worden afgevoerd. Omdat de rookgordijnen een meter boven de vloer stoppen, kan de brandweer naar binnen en bestaat de mogelijkheid mensen te evacueren.

 

Bouwbedrijf Van Laere koos vanwege de deskundigheid en goede prijs-kwaliteitverhouding voor de beveiliging van Somati. Dankzij de RWA-installatie blijft rook- en brandschade beperkt en blijven vluchtroutes vrij van rook en warmte.