Een beveiligingssysteem voor een condensor

De installaties van Fluxys in Zeebrugge zijn bestemd voor het lossen en laden van schepen met vloeibaar aardgas (LNG). Het aardgas wordt in vloeibare vorm tijdelijk in een buffer opgeslagen in opslagtanks en wordt dan met een zogenaamde condensor omgezet in gas. Somati Systems kreeg de opdracht de condensor tegen brand te beveiligen.

Deluge-systeem

De brandbeveiliging van de condensor en de pompunits moest aan veel technische eisen voldoen en vroeg dus om een zeer specifieke en uitzonderlijke oplossing. Somati Systems beveiligt de condensor met behulp van een deluge-systeem, een systeem dat na detectie van een brand het gehele gebied in korte tijd nat kan maken. Op het moment dat de branddetectie een signaal afgeeft, zal uit alle sprinklers een grote hoeveelheid water sproeien. Vijf ringen met daarin de sprinklers worden op verschillende hoogtes rond de condensortank bevestigd, waardoor deze bij brand snel afkoelt. Daarnaast worden de aanpalende pompunits nabij de condensor beschermd door middel van een watergordijn van twee maal 30 meter.

Fluxys koos voor deze beveiligingsoplossing, omdat Somati Systems in de aanbestedingsfase al veel technische informatie over het systeem aan kon leveren. Daarnaast is Somati Systems één van de weinige partijen die in staat is het ontwerpen, keuren en installeren van de systemen in de relatief korte tijd van 4 maanden te voltooien.