Rook, warmte en koolstofmonoxide afvoeren uit een ondergrondse parkeergarage

De omgeving rond het station van Aalst (Belgiƫ) is in de afgelopen jaren vernieuwd. Vastgoedontwikkelaar Iret Development realiseerde 29.000 m2 aan nieuwe kantoorruimte en ondergrondse parkeermogelijkheden. De nieuwe parkeergarage bestaat uit twee ondergrondse bouwlagen met 345 parkeervakken. Somati Systems heeft de parkeergarage voorzien van een RWA-installatie en CO-detectie.

 

Ventilatoren

RWA-installatie staat voor rook- en warmteafvoerinstallatie. Indien het brandalarm door een signaal van de branddetectie afgaat, worden rook en hitte uit de garage weggezogen. Via ventilatoren in een afvoerschacht vindt de lucht zijn weg naar buiten. De rook kan via een vooraf berekende weg worden afgevoerd, door middel van rookschermen die de garage in verschillende delen opsplitsen.

 

Koolmonoxide (CO)

Naast een RWA-installatie heeft Somati Systems ook de CO-detectie voor de parkeergarage geleverd en geplaatst. In besloten parkeergarages bestaat het gevaar voor te hoge concentraties van dit giftige gas, koolmonoxide, dat door motoren wordt uitgestoten. De installatie zorgt voor het alarmsignaal als de aanwezige hoeveelheid CO een te hoge waarde bereikt en een gevaar voor mensen begint te vormen. De CO-detectie start de CO-ventilatie tot de waarde onder de alarmdrempel ligt. Hiervoor worden de ventilatoren van de RWA-installatie gebruikt.

 

De oplossing van Somati Systems stond toe dat scheidingsmuren in de garage weg werden gelaten, waardoor een volledig open parkeergarage gebouwd kon worden, zoals Iret Development graag wilde. Somati Systems was in staat een brandbeveiligingsoplossing te leveren die voldoet aan alle wensen van de opdrachtgever en toch in alle gevallen de maximale veiligheid garandeert.