Museum en Documentatiecentrum over de Holocaust en Mensenrechten

‘Onzichtbare’ sprinklers in een nieuw museum

Naast de Kazerne Dossin in Mechelen is het nieuwe Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten gebouwd, dat in december 2012 haar deuren opende. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de Kazerne Dossin als doorvoerkamp voor vooral Belgische joden en zigeuners, van daaruit werden zij gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Somati Systems heeft het museum op verzoek van bouwconcern CEI – De Meyer voorzien van sprinklers.

In het plafond

Het nieuwe museum heeft één ondergrondse en vijf bovengrondse bouwlagen. Tijdens de bouw zijn, naast een rwa-installatie (rook- en warmteafvoerinstallatie), in de publieke ruimten van het museum ook sprinklers aangebracht. Hierdoor hoeft de rwa-installatie minder omvangrijk te zijn, zo kunnen bijvoorbeeld de luchtafvoerschachten kleiner dan normaal zijn. De sprinklers worden geactiveerd door warmte, als de temperatuur in het museum 68°C bereikt gaan ze aan. Op verzoek van de architecten en de aannemer zijn de sprinklerkoppen onzichtbaar ingebouwd.

Door de sprinklerleidingen onder de verhoogde vloer te leggen en de sprinklerkoppen in het plafond te verwerken, is de brandbeveiliging zo min mogelijk zichtbaar en is het ontwerp voor het museum onaangetast gebleven. Deze mooie en toch veilige oplossing was voor CEI – De Meyer een belangrijke reden om voor Somati Systems te kiezen.