Brandbeveiliging voor het grootste winkelcentrum van de Benelux

Het Wijnegem Shopping Center, gelegen aan de rand van de stad Antwerpen, is met ruim 60.000 m2 winkeloppervlakte het grootste winkelcentrum van de Benelux. In 1993 werd het geopend, en in 2013 voor de derde keer uitgebreid. Er is een nieuwe vleugel gebouwd met 25 nieuwe winkels, de rest van het winkelcentrum is gerenoveerd en er zijn 200 ondergrondse parkeerplaatsen bij gekomen. Somati Systems heeft de nieuwe winkelgalerij en parkeerplaatsen tegen brand beveiligd door middel van sprinklers en een rook- en warmteafvoerinstallatie (rwa).

6000 sprinklerkoppen

De sprinklerinstallatie voor de 4000 m2 nieuwbouw heeft 2700 sprinklerkoppen en is beveiligd met zes alarmkleppen. Zo gauw de sprinklers door een temperatuurverhoging water gaan sproeien worden de alarmkleppen in de leidingen geactiveerd. Hierdoor wordt een melding afgegeven bij de brandmeldcentrale, waardoor die onmiddellijk in actie kan komen. Daarnaast heeft Somati Systems  de rook- en warmteafvoerinstallatie voor de nieuwe winkelgalerij en de ondergrondse parkeerplaatsen geleverd en geïnstalleerd. Voor het renoveren van de bestaande sprinklerinstallatie werden ongeveer 3300 nieuwe sprinklerkoppen geplaatst, verspreid over het gehele winkelcentrum.

Voor de opdrachtgever, aannemer Cit-Blaton, was de inzet van multi-inzetbare monteurs één van de belangrijkste redenen om voor Somati Systems te kiezen. De monteurs van Somati Systems zijn deskundig op het gebied van sprinklers, bekabeling én mechanische werken. Door een efficiënte werkwijze en goede samenwerking is Somati Systems er samen met de andere aannemers en installateurs in geslaagd het project twee maanden eerder dan gepland af te ronden.