Branddetectie en blusgassysteem voor Brussel Zuid

Branddetectie en blusgassysteem voor Brussel Zuid

Brussel Zuid is één van de drukste treinstations in België en telt 22 treinsporen. Het treinstation verwelkomt dagelijks duizenden nationale en internationale reizigers en biedt onderdak aan tal van winkels en horeca. Door de dagelijkse drukte in Brussel Zuid, is het van groot belang dat de installatie van een brandbeveiligingsysteem zo weinig mogelijk reizigers hindert. Brussel Zuid contacteerde Somati om samen op zoek te gaan naar de meest geschikte installatie voor deze openbare locatie.

Onze aanpak

We kozen ervoor de opdracht uit te voeren in verschillende fasen. We startten met het station, vervolgens pakten we de winkergalerijen aan en tot slot namen we het controlecenter onder handen. In het station en de winkelgalerijen plaatsten we verschillende detectoren met dubbele techniek die reageren op rook en temperatuurstijging. Tijdens de werken bleef het oude detectiesysteem actief, enkel bij het vervangen van bepaalde delen werden deze tijdelijk uitgezet. In de winkelgalerijen moesten we kort op de bal spelen bij het vernieuwen en/of aanpassen van de verouderde detectiesystemen.

 

De werkzaamheden aan de perrons werden ’s nachts uitgevoerd om zo min mogelijk hinder te veroorzaken. We hanteerden hier dezelfde werkwijze als in het station en de galerijen, maar we kozen voor een Air Sampling systeem. In het controlecenter installeerden we een automatisch gasblussysteem. Doordat er niet voldoende ruimte was in het controlecenter zelf, plaatsten we hier een systeem met Novec gas.

 

Het gehele station is uitgerust met verschillende duidelijke overzichtsborden voor de brandweer. Dit zorgt ervoor dat ze meteen een overzicht hebben van de aanwezige systemen en tot gepaste actie kunnen overgaan. Het gehele project nam ongeveer een jaar tijd in beslag.

Ondanks de speciale vereisten en bijzondere werkomstandigheden is Somati Systems erin geslaagd het project tot een goed eind te brengen.

Carla Masquillier, Account Manager