brandbeveiliging bij iok afvalbeheer op basis van video rookdetectie 19 1920x1080 v2
BRANDBEVEILIGING BIJ IOK AFVALBEHEER OP BASIS VAN ‘VIDEO ROOKDETECTIE’

BRANDBEVEILIGING BIJ IOK AFVALBEHEER OP BASIS VAN ‘VIDEO ROOKDETECTIE’

IOK Afvalbeheer verzorgt een geïntegreerde afvalbehandeling in 29 Kempense gemeenten. Hun focus ligt op het vermijden van afval, en op duurzaam materiaalbeheer.

NEEM CONTACT OP

IOK Afvalbeheer verzorgt een geïntegreerde afvalbehandeling in 29 Kempense gemeenten. Hun focus ligt op het vermijden van afval, en op duurzaam materiaalbeheer. IOK wil de aangesloten gemeentebesturen ondersteunen op het vlak van industrieel en sociaal grondbeleid. Hun doel is om een verlengd lokaal bestuur te vormen rond intercommunale milieudienst, veiligheid en welzijn op het werk, juridisch advies, ruimtelijke planning en technische dienstverlening.

brandbeveiliging bij iok afvalbeheer op basis van video rookdetectie 15 600x410 v2
DE UITDAGING

Op de IOK-site in Merksplas plaatste de intercommunale een nieuwe loods: de groenverwerkingshal. Hier stockeert en shreddert IOK het groenafval. Die acties houden een risico in op deep seated fires. Omdat er continue stof- en verdampingspartikels aanwezig zijn in de lucht, is het een uitdaging om potentiële brandhaarden te detecteren. De open zijwanden zorgen er bovendien voor dat de klassieke types rookdetectie hier niet kunnen gebruikt worden om een brandhaard in een vroeg stadium op te sporen.

"DANKZIJ DE VIDEODETECTIE VAN SOMATI KUNNEN WERKNEMERS VAN IOK POTENTIËLE BRANDHAARDEN SNEL HERKENNEN EN GEPAST REAGEREN."

brandbeveiliging bij iok afvalbeheer op basis van video rookdetectie 17 600x410
ONZE AANPAK

Somati Systems moest op zoek naar een branddetectietechniek op maat. Na een analyse van de situatie en het overwegen van de verschillende types rookdetectie, gaf onze productiespecialist een demo ter plaatse over de mogelijkheden en voordelen van video rookdetectie. 

In dit detectieconcept gebruiken we de BOSEC gecertificeerde camera, en worden de real life beelden weergegeven via een monitoring systeem. IOK kan de beelden vanop afstand raadplegen en er in geval van nood de hulpdiensten gericht te ondersteunen.

HET RESULTAAT

Dankzij de video detectie kan IOK een beginnende brandhaard vroegtijdig detecteren. Door die snelle detectie en in functie van de waarnemingen, kan onze klant dan de gepaste actie ondernemen. Een bulldozer kan bijvoorbeeld de rokende massa gecontroleerd naar een daarvoor voorziene zone in de buitenlucht brengen. Op die manier wordt het risico weggenomen uit de loods.

IOK Afvalbeheer beschikt in Merksplas vandaag dus over een beveiligde loods met een functionele branddetectie en een betrouwbaar brandalarmsysteem.