brandbeveiliging in tunnels parkings en publieke ruimten rond het operaplein in antwerpen 1920x1080
BRANDBEVEILIGING IN TUNNELS, PARKINGS EN PUBLIEKE RUIMTEN ROND HET OPERAPLEIN IN ANTWERPEN

BRANDBEVEILIGING IN TUNNELS, PARKINGS EN PUBLIEKE RUIMTEN ROND HET OPERAPLEIN IN ANTWERPEN

Jaren geleden startte de Beheersmaatschappij Antwerpen met de heraanleg van de ruime omgeving rond het Operaplein, zowel boven- als ondergronds.

NEEM CONTACT OP

Jaren geleden startte de Beheersmaatschappij Antwerpen met de heraanleg van de ruime omgeving rond het Operaplein, zowel boven- als ondergronds. Dankzij de aangepaste of nieuwe infrastructuur moeten reizigers zich comfortabeler en veiliger verplaatsen met het openbaar vervoer of hun eigen wagen.

brandbeveiliging in tunnels parkings en publieke ruimten rond het operaplein in antwerpen 5 600x410
DE UITDAGING

Het complex bestaat uit een ondergrondse parking en metrostation, naast tunnels voor trams en wagens. Dit moest allemaal uitgerust worden met een brandbeveiligingsinstallatie die wettelijk onderbouwd was, en aangepast aan de uiteenlopende omgevingen.

Om verstoringen van het verkeer te vermijden, was de betrouwbaarheid van de installatie één van de belangrijkste eisen van de Beheersmaatschappij.

“IN TUNNELS IS HET PLAFOND NOOIT RECHT. DE LEIDINGEN MOESTEN DUS GEPLOOID WORDEN VOLGENS DE WELVINGEN VAN DE RUIMTE.”

brandbeveiliging in tunnels parkings en publieke ruimten rond het operaplein in antwerpen 3 600x410
ONZE AANPAK
Nadat we bij Somati Systems het dossier ontvingen, startten we met de engineering van onze pré-action sprinklerinstallatie voor de beveiliging van de parkeergarage en de tunnels. We realiseerden de aansturing ervan door een combinatie van rookdetectie met de opening van de sprinkler.

In de kilometerlange tunnels plaatsten we RVS-droge blusleidingen met hydranten en haspelleidingen. Zo kan de brandweer indien nodig vanop het maaiveld en vanaf de tunnelmonden water op de leiding zetten.

In tunnels is het plafond nooit recht. Hét huzarenstuk was dan ook de plooiing van de leidingen in functie van de welvingen van dat plafond. De pompen plaatsten we dan weer (atypisch) onder water!

HET RESULTAAT

Dankzij onze inspanningen beschikt de omgeving van het Operaplein in Antwerpen nu over een betrouwbare ondergrondse brandbeveiliging. Zo verzekert de Beheermaatschappij Antwerpen haar reizigers van een vlotte en veilige verplaatsing.