de geschikte branddetectie in parkeerzones voor elektrische wagens 2 1920x1080 v3
DE GESCHIKTE BRANDDETECTIE IN PARKEERZONES VOOR ELEKTRISCHE WAGENS

DE GESCHIKTE BRANDDETECTIE IN PARKEERZONES VOOR ELEKTRISCHE WAGENS

Somati Systems staat synoniem voor verbeterde brandveiligheid. Onze specialisten krijgen dan ook meermaals de vraag voorgeschoteld: “hoe zit het met de brandveiligheid van EV-wagens in een parkeergarage?”

de geschikte branddetectie in parkeerzones voor elektrische wagens 600x410
DE UITDAGING

We merkten dat de focus in het antwoord té vaak lag op het blussen van de batterijen. Terwijl het heel belangrijke startpunt van de brandevolutiecurve, namelijk het begin van de brand, te weinig aandacht kreeg.

Meestal parkeren eigenaars hun elektrisch voertuig buiten, in open parkeergarages of vlakbij de in- en uitritten, simpelweg omdat ze van daaruit eenvoudig te takelen zijn. Maar daardoor hebben weersomstandigheden, wind en lichtsnelheden een grote invloed op de efficiëntie van de rookdetectie. Hoe kunnen we dus het beste het begin van brand detecteren bij EV-wagens, los van waar ze geparkeerd staan?

We beslisten om live rooktesten uit te voeren in een bestaande parkeergarage, om die cruciale vraag te beantwoorden.

"DANKZIJ LIVE EN ON SITE TESTS IS SOMATI SYSTEMS DE EXPERT OP HET VLAK VAN VROEGE DETECTIE EN BRANDVEILIGHEID."

de geschikte branddetectie in parkeerzones voor elektrische wagens 4 600x410
Onze aanpak

In een deels open en deels gesloten parkeergarage installeerden we op 3 testlocaties de klassieke optische puntrookdetectoren en rookdetectiecamera’s. De eerste testlocatie was gesloten, de tweede halfopen en de derde volledig open.

Op elke testlocatie voerden we een koude rookproef met generator uit, en een warme rookproef conform NBN S21-100. Uit onze visuele waarnemingen en tijdsregistraties bleek algauw dat de rookdetectiecamera’s altijd sneller de rook detecteren.

Het belangrijkste wat we ontdekten, is dat beginnende rook in EV-zones niet altijd naar het plafond stijgt. Integendeel, de rook wordt afgebogen en verplaatst zich meer horizontaal en op een lager niveau. In die situaties gaf de optische puntrookmelder geen alarm, terwijl de rookdetectiecamera’s snel het probleem detecteerden.

HET RESULTAAT

Mede dankzij on site testings weet Somati Systems je perfect te begeleiden bij de keuze voor de meest efficiënte branddetectie voor parkeerzones met EV-voertuigen.

We bieden je een concept van efficiënte branddetectie in combinatie met een controlerende en compartimenterende watermist of sprinklerinstallatie, waardoor je altijd maximaal de tijd en ruimte krijgt om te reageren op een eventuele brand.