Case Standic - Fluorvrije brandbeveiliging voor 79 nieuwe tanks

Fluorvrije brandbeveiliging en -detectie voor de nieuwe tankterminal van Standic

Onze klant Standic heeft in 2020/2021 een eerste fase van een nieuwe tankterminal voor opslag van chemicaliën gebouwd. Binnen dit project werden 79 opslagtanks gebouwd en alle benodigde infrastructuur zoals een bijvoorbeeld een Jetty, tankwagen en treinwagon verladingplaatsen.

Somati Systems heeft zowel de engineering alsook de bouw van de brandblusinstallaties en de vlam- en gasdetectiesystemen uitgevoerd. Bij het ontwerp van de blusschuiminstallaties werd rekening gehouden met de huidige maar ook aankomende EU verordeningen inzake restricties op PFAS houdend blusschuimconcentraat. Er is een fluorvrij blusschuimconcentraat ingezet waarbij het vanuit één centrale druktank via ondergrondse leidingen naar verschillende manifolds op de site verpompt wordt.

Ter hoogte van de tankwagen verladingplaatsen is het noodzakelijk om zowel te kunnen koelen alsook te kunnen blussen met schuim ingeval er een vloeistofbrand zou ontstaan. Op deze locaties was het een uitdaging om tot een kwalitatieve oplossing te komen. Daar er met fluorvrij blusschuimconcentraat gewerkt wordt is het belangrijk om een goede verschuiming te bekomen. Bijkomend was er geen staalstructuur aanwezig boven de tankwagen verlading plaatsen waardoor we een sproeier nodig hadden die zowel richtbaar moest zijn en geschikt moet zijn voor zowel koeling als blussing met schuim. Voor deze toepassing heeft Saval een F3 sproeier ontwikkeld waarbij de oplossing aan alle vereisten voldoet.