Somati Systems

Fluorvrij blusschuim (PFAS-vrij)

fluorvrij blusschuim pfas 1280x720

IS FLUORVRIJ BLUSSCHUIM EEN OPTIE VOOR GROTE INDUSTRIËLE SITES?

Op elke industriële site waar brandbare vloeistoffen worden opgeslagen of bewerkt, ben je verplicht om blusschuiminstallaties te plaatsen. Dit soort installaties helpen je om een optredende brand efficiënt te blussen. Volgens aankomende Europese wetgeving moeten fluorhoudende additieven uit dat blusschuim verdwijnen.

VERDELING VAN BLUSSCHUIM OP GROTE INDUSTRIËLE SITES

Afhankelijk van de omvang van de site heb je op verschillende plaatsen een grote hoeveelheid blusschuim nodig. Om dit op te vangen is het voordelig om een centrale blusschuimvoorraad te installeren, die alle blussystemen bevoorraadt. Het blusschuimconcentraat wordt dan over lange afstanden verpompt tot bij de schuimmengers. Ook het bluswater wordt via afzonderlijke leidingen over je site verdeeld.

FLUOR IN BLUSSCHUIM

Om het systeem hierboven te gebruiken, werd tot voor kort gebruik gemaakt van een laag viskeus blusschuimconcentraat, dat is alleen beschikbaar met fluorhoudende additieven. Die toevoegingen verbeterden de werking van het concentraat. We noemen dit C6-technologie of PFAS-moleculen.

NIEUWE EUROPESE WETGEVING OVER FLUORHOUDENDE ADDITIEVEN

Vermoedelijk verbiedt een toekomstige Europese wet het gebruik van fluorhoudende toevoegingen. Daarom is het verstandig om dit type van blusschuimconcentraat alvast te vermijden wanneer je nieuwe installaties bouwt. Je gebruikt dan één van de geschikte fluorvrije blusschuimconcentraten voor grote industriële installaties.

fluorine free fire lighting foam pfas

DE OPLOSSING VAN SOMATI SYSTEMS

Fluorvrije concentraten noemen we F3-concentraten. Ze hebben typisch een hogere viscositeit dan traditionele concentraten en pseudoplastische eigenschappen. Door die wisselende vloeibaarheid is het moeilijk om de drukverliezen bij het verpompen te berekenen. Dat is ook de reden waarom fluorvrij blusschuimconcentraat nog vaak vermeden wordt, zelfs nu er bijkomende restricties aan zitten te komen over fluorhoudende additieven.

Bij Somati Systems besloten we dit probleem aan te pakken. We investeerden in onderzoek over het verpompen van fluorvrij blusschuimconcentraat over lange afstanden. Uit die experimenten en uitgebreide praktijktesten van het door ons opgezette rekenmodel, blijkt dat we zeer nauwkeuring te werk gaan. Hierdoor is het zeer duidelijk dat we installaties met een centrale voorraad kunnen leveren, die tóch future proof zijn.

foamtronic gecertificeerd door anpi 600x410

Foamtronic

Bij elke locatie waar het blusschuimconcentraat vermengd dient te worden met het bluswater wordt gebruik gemaakt van een elektronisch geregeld mengsysteem. Het FoamTronic systeem laat toe om getest te worden zonder dat blusschuimconcentraat en bluswater vermengd dient te worden. Een direct gevolg is dat deze beproevingen economisch interessant zijn en er geen afvalwater gecreëerd wordt.

Is dit het systeem dat u nodig heeft?

Vraag offerte aan

Is dit het systeem dat u zoekt?
Vraag een offerte aan